Petjada ecològica
Per començar, sabeu què és la petjada ecològica? La Petjada Ecològica és el territori ecològicament necessari per produir els recursos utilitzats i per assimilar els residus d’una població. Per tant, és un indicador ambiental de l’impacte, que genera una determinada comunitat sobre l’entorn.
Quan parlem de la Petjada Ecològica cal parlar també de la Capacitat De Càrrega. La Capacitat De Càrrega és l’espai que té un ecosistema per abastar i mantenir al mateix temps la productivitat, l’adaptabilitat i la renovació dels recursos. La comparança de la Petjada Ecològica i la Capacitat de Càrrega, determina si l’economia és autosuficient o presenta un dèficit ecològic (dada que assenyala en quin grau la Petjada Ecològica d’un país o d’una Comunitat, supera la Capacitat de Càrrega Local disponible).
Ara mateix la Petjada Ecològica mundial és de 2,3 Ha (hectàrees)/ per càpita. La Capacitat de Càrrega de la població mundial és de 1,9 Ha / per càpita. Per tant a nivell mundial hi ha un dèficit de 0,4 Ha / per càpita.
Per què és útil l’indicador de la Petjada Ecològica?
§ Permet una visió ràpida de la desigualtat entre la terra productiva que ocupem i la que ens correspon.
§ La Petjada Ecològica, evidencia la dependència de la natura i els inconvenients de l’actual concepte de desenvolupament.
§ Reflexa la influència de cada individu en els problemes mediambientals.
Per què es calcula la petjada ecològica? El nostre planeta té una superfície de 510 milions de quilòmetres quadrats, és a dir, 51.000 milions d’hectàrees, de las quals només una quarta part és realment productiva per a l’ús humà: entre 11.000 i 12.000 milions d’hectàrees. La població humana actual s’acosta a 6.700 milions de persones, i seguirà creixent. Si repartim entre tots la part de terra i aigua de la superfície que es productiva, obtenim la parcela que correspon a cada persona: aproximadament 1’7 hectàrees per individu.
Què hem de tenir en compte a l’hora de calcular la petjada ecològica?
- Conreus: Superfície productiva amb activitat agrícola
- Pastures: Superfície destinada a la ramaderia.
- Boscos: Superfícies forestals, protegides o no.
- Mar: Superfície de mar productiu
- Àrea d’absorció de CO2: Superfície forestal necessària per absorbir les emissions de CO2.